вторник, 9 января 2018 г.

О КОЛЛЕКТОРАХ И НЕ ТОЛЬКО укр.



Економічна ситуація, що склалася в нашій країні в останні роки призводить до того, що все більше людей, які мають фінансові зобов'язання перед банками та мікрофінансовими організаціями, стають їх фінансовими заручниками. Ще більш неприємно, якщо претензії по боргах починають пред'являти колекторські служби. 

Позичальник або поручитель за договором, який потрапив у поле зору колекторів, піддається серйозному психологічному тиску з боку співробітників колекторської організації. Нажаль, подібного тиску піддаються також родичі, роботодавці і навіть діти позичальника.

Серед методів тиску на боржників, які застосовують ці напівлегальні організації, найчастіше зустрічаються: 
1. нескінченні дзвінки за телефонами, незалежно від часу доби; загрози як в письмовому, так і усному вигляді; 
2. підроблені судові рішення; 
3. розміщення фотографій і особистих даних боржника на під'їздах та інших місцях, і багато інших.

Не витримуючи психологічного тиску, люди, що потрапили під приціл цих служб, починають задавати собі питання: як захиститися від колекторів, до кого звертатися за допомогою, і якою мірою законні дії таких організацій. До того ж захист від дій колекторських агентств найчастіше потрібен не тільки самому боржнику, але і його родичам, друзям і навіть колегам по роботі, чиї телефони якимось чином змогли потрапити в колекторську базу.

Якщо ви потрапили в таку ситуацію, і вам потрібен професійний захисник ваших прав та інтересів, юристи «ФінСпоживСпілки» допоможуть подолати тиск структур подібного роду. Не затягуйте зі зверненням в антиколекторське агентство, коли стаєте жертвами нелюдських дій вимагачів. У практиці наших юристів бували випадки, коли чиниться на боржників психологічний тиск, у людей навіть виникали  думки про самогубство.

Антиколлектор Національної Спілки захисту прав споживачів фінансових послуг (ФінСпоживСпілка) по всій території України досконально вивчить умови вашого кредитного договору, оперативно і професійно роз'яснить вам, чи правомірні вимоги висунуті як банком, так і колекторами, розпише порядок дій, які необхідно вжити проти структур подібного роду, представить вас в судових інстанціях і проведе комплексний захист інтересів клієнта.

Діяльність колекторських організацій в Україні набирає все більших обертів, а їхні методи стають все більш вишуканими. Правовою основою для діяльності колекторів є договори доручення (ст. 1000 ЦКУ), переуступки боргу (ст. 512 ЦКУ), або факторингу (ст. 1077 ЦКУ). Даними положеннями активно користуються банки та інші кредитори, передаючи свої майнові права за договорами так званим колекторським організаціям. При цьому повністю відсутня законодавча база, яка регулює діяльність структур подібного роду. Згідно законам України займатися стягненням боргів має право виключно Державна виконавча служба, на підставі рішення суду, що вступило в силу.

Колектори найчастіше діють дуже наполегливо, і стримати їх запал може тільки кваліфікована відповідь, що дотримує суворі рамки законодавства. Більшість колекторських організацій порушують законодавчі норми, саме тому в спілкуванні з ними позичальник повинен проявити свою юридичну підкованість і впевненість.

Але позичальники розуміють, що їм необхідний юрист за кредитами і грамотний антиколлектор лише тоді, коли справа вже дійшла до суду. Насправді звертатися до професіоналів і отримати допомогу від колекторів необхідно набагато раніше, коли колектори тільки почали наносити свої візити або наполегливо турбувати.
Ризики, які ви несете, коли ведете переговори з колекторами без належної правової консультації 

Дійсно, заміна кредитора допускається, але існують ситуації, в яких ця процедура виключена (заборона заміни кредитора передбачена договором, зобов'язання стосується відшкодування шкоди заподіяної каліцтвом, ушкодженням здоров'я). 

Заміна кредитора повинна здійснюватися у відповідності з певною процедурою, при недотриманні якої, колекторська організація не набуває права вимоги за договором, а боржник відповідно зобов'язаний виконувати своє зобов'язання перед первісним кредитором. Це означає, що якщо вам не надані докази переуступки боргу, то ні в якому разі не можна виплачувати борг колекторам. 

Якщо ж ви, керуючись страхом і не звернувшись за допомогою юриста-антиколектора, будете виконувати зобов'язання перед колектором, а надалі виявиться, що насправді переуступки боргу не було, ви як і раніше будете зобов'язані виконати своє зобов'язання перед банком, який заявить, що ні про яких колекторів не знає, борг не передавав, сторонами в договорі є банк і ви, а значить, платити необхідно банку. 
Тому будьте уважні, дзвінки і листи не є достовірними доказами, всі дії колекторів, банку і ваші повинні бути підтверджені документально. Обсяг прав кредитора за договором, після переуступки боргу, не змінюється. Колектори можуть самовільно змінити умови договору і стягнути з вас суми, які ви платити зовсім не зобов'язані. 

Передача ваших персональних даних повинна відбуватися відповідно до законодавства. Якщо ви не зможете захистити свої права на конфіденційність персональної інформації, колектори будуть використовувати всі можливі засоби для тиску на вас, включаючи погрози вашим родичам, сусідам, звернення до роботодавцям і так далі.

Захист позичальника від колекторів - детальна інструкція

Якщо вам погрожують колектори, що робити в першу чергу? Антиколектори ФінСпоживСпілки радять вам в обов'язково приділити увагу таким порадам:

1. Зберігайте спокій, не панікуйте. Фіксуйте всі дані про колекторську організацію та співробітників, які до вас звернулися (ПІБ, посада, найменування організації, фактична та юридична адреса). Колектори в основному використовують психологічний тиск, тому важливо з самої першої розмови задати потрібний тон, дати зрозуміти колекторам, що ви юридично підковані, знаєте свої права і в силах здійснити їх захист. Не реагуйте на звучні загрози, стежте за мовою і не допускайте емоційних зривів. Піддавшись емоціям, ви будете не в змозі належним чином контролювати свою поведінку і зможете мимоволі надати співробітникам колекторських фірм інформацію, яка допоможе їм у здійсненні на вас подальшого психологічного тиску.

2. Вимагайте документальне підтвердження повноважень колекторів. Це може бути договір доручення, переуступки боргу або факторингу.
Договір про переуступку боргу повинен бути оформлений в тій же формі, що й договір про первинні зобов'язання. Згоди боржника для заміни кредитора не потрібно, але письмове повідомлення боржника про цю процедуру, а також надання йому необхідних доказів, обов'язково.

3. Якщо колектори не пропонують вам належним чином оформлені документи, що підтверджують їх повноваження, ви маєте повне право припинити будь-яке спілкування з ними. В даному випадку рекомендуємо направити на адресу колекторської організації цінним листом з повідомленням про вручення письмову вимогу про надання документів, що підтверджують повноваження.

Слід зазначити, що навіть якщо колектори не подали всі необхідні документи, боржник все одно зобов'язаний виконувати зобов'язання, але лише перед своїм первісним кредитором, а не перед колекторами.

4. Після того, як ви переконалися в тому, що колектори діють правомірно, звірте розмір заборгованості. Найчастіше колектори прагнуть збільшити цю суму, тому, при виникненні будь-яких сумнівів, вимагайте надати вам розрахунок заборгованості у письмовій формі.

5. Методи, які використовують колектори, часто виходять далеко за рамки правового поля. Якщо на вас здійснюється психологічний тиск з різного роду погрозами, вторгнення у вашу приватну власність, звертайтеся із заявою в міліцію. Приклад заяви.

6. Дані про фінансово-економічний стан боржника є банківською таємницею. Ст. 62 ЗУ "Про банки і банківську діяльність" передбачено перелік підстав для розкриття банківської таємниці. Однією з підстав є письмовий запит (дозвіл) власника інформації. Відповідно, для залучення колекторської організації банк повинен був отримати від вас вказаний запит (дозвіл). В іншому випадку ви маєте право звернутися із заявою в НБУ про застосування заходів впливу на банк. Приклад заяви.

7. Відомі також випадки, коли саме боргове зобов'язання було сфабриковано. В даному випадку необхідно в судовому порядку оскаржувати справжність підписів і доводити порушення.

Так чи інакше, спілкування з колекторами з самого початку необхідно перевести в правове поле і здійснювати всі дії в письмовій та кваліфіковано обгрунтованою формі. Захист від колекторів, наданий адвокатами ФінСпоживСпілки допоможе вам впоратися з непростою ситуацією і швидше вирішити її в правовому полі. Дії колекторів можуть виходити далеко за рамки дозволеного і зіпсувати чимало нервів вам і вашим близьким, тому необхідно відразу ж звертатися за кваліфікованою допомогою юриста, і не чекати судового розгляду, у ході якого без правового захисту адвоката вам все одно не обійтися.

Як правило, єдиним місцем, що дозволяє вести діалог з подібними компаніями, є суд. Професійний юрист-антиколлектор допоможе вам у непростій ситуації, коли крім основної суми боргу, на клієнта накладаються колосальні штрафні санкції, часто у кілька разів перевищують загальну заборгованість. Цивільний кодекс дає підстави на значне зменшення таких сум. Юридично грамотно складені нашими фахівцями документи дозволять добитися необхідного рішення суду, зменшити суму боргу клієнта, а значить, зберегти його гроші.