воскресенье, 1 октября 2017 г.

НБУ закликає удосконалити захист прав споживачів фінансових послуг




Національний банк здивований рішенням Верховною Радою України законопроекту “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення захисту прав споживачів фінансових послуг” № 2456-д повернути профільному Комітету на доопрацювання з повторним поданням на друге читання. За нього проголосували 227 народних депутатів.

Законопроект №2456-д враховує європейський досвід захисту прав споживачів фінансових послуг. Цей документ є результатом спільної кропіткої роботи парламентарів, центрального банку, міжнародних донорів та банківської спільноти, яка триває з грудня 2015 року. Увесь фінансовий ринок чекає на його найскоріше прийняття.


Законопроект №2456-д створить правове підґрунтя взаємодії фізичних осіб з банками та фінансовими компаніями за європейським зразком. Національний банк вбачає два ключові напрями у вирішенні цього питання: підвищення фінансової обізнаності громадян та посилення їх правової захищеності.

Таким чином можна повернути довіру між учасниками фінансових операцій.  Цей документ спрямований насамперед на усунення прогалин та неузгодженостей у системі нормативно-правового забезпечення захисту прав споживачів. Такі правові недоліки досі спричиняють неоднакове застосування правових норм судовою системою. Зокрема він встановлює однакові вимоги щодо реклами послуг, розкриття інформації банками та небанківськими фінансовими установами.

В Україні захист прав споживачів фінансових послуг відбувається лише в загальному контексті захисту прав споживачів і не є врегульованим законодавством. Конкретні вимоги до розкриття інформації щодо фінансових продуктів та відповідальність за порушення прав споживачів під час надання фінансових послуг не визначені, і від цього зазвичай потерпають користувачі фінансових послуг.

Таким чином, цей законопроект покладає на НБУ повноваження здійснення захисту прав споживачів банківських та інших фінансових послуг, що надаються банками. Крім того, НБУ отримає повноваження визначати  мінімальний обсяг інформації, яка має надаватися споживачу щодо кожного виду банківської діяльності, якщо це не врегульовано законодавством.